Kolumna ”Paroikos”

Očekivanje vjere

U «Poučnim govorima» velikoga filozofa S. Kierkegaarda nalazimo i jedno razmišljanje povodom Nove godine. Prvi je dan nove godine obilježen željama, nadama i očekivanjima. Toga dana ne propuštamo pokazati drugim ljudima svoju dobrohotnost želeći im neko dobro. Tu želju smještamo u budućnost. Ali, uviđamo kako je teško željeti nešto određeno u odnosu na ono što je neodređeno i neodredljivo.… Više

Radost kršćanske vjere - o knjizi "Svjetlo svijeta" pape Benedikta XVI.

Na zadnjim koricama Papine knjige, koju je s nestrpljenjem dočekao cijeli svijet, urednik je ispisao pitanja koja bi trebala privući čitatelja i potaknuti ga da rastvori knjigu, zaviri u njezinu unutrašnjost, potraži odgovore. Poslije niza intrigantnih i provokativnih pitanja, na koja su i prije službenoga objelodanjivanja mediji već „pronašli“ odgovore, našlo se  jednostavno pitanje  do kojega je Papi zacijelo najviše stalo: Što kršćanstvo nudi suvremenom svijetu?

Više

Samoća i izdvojenost

         U svome kazališnom komadu «Svijet u rasulu», francuski filozof G. Marcel stavlja u usta glavnome liku, Kristini, sljedeće riječi: «Nemaš li ponekad dojam da živiš – ako se to može nazvati životom – u svijetu koji se raspada? Da, u rasulu je, kao razbijen sat. Opruga više ne funkcionira; naoko se ništa nije promijenilo, sve je na svome mjestu.

Više